AddThis

Bookmark and Share

Wednesday, December 19, 2007

AYAM PONG TEH (PONG TEH CHICKEN)



Bahan-Bahan:

· 1 ekor ayam (bersihkan, potong kepada 16 bahagian kecil)
· 2 batang kayu manis
· 3 kuntum bunga lawang
· 3 sudu taucu
· 3 biji kentang
· 100 gram gula melaka
· 10 biji cendawan hitam
· 4 sudu kicap pekat tawar
· 10 biji bawang merah (dikisar halus)
· 5 ulus bawang putih (dikisar halus)
· Garam secukup rasa
· Minyak untuk menumis

Cara-cara:


Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan ayam dankesemua bahan-bahan di atas san masak hingga ayam empuk.
Kemudian, masukkan garam sekucup rasa.

Sedaaaapp! Cubalah..

No comments: